neděle 21. září 2014

Furnas & Cozido

Ještě než opustíme přístav, poslechneme si 'drums of Azores'. No dobře, skupina se jmenuje jinak, ale můj název vystihuje podstatu.

Další zastávka, je Lagoa das Furnas. Nádherné jezero se stejnojmenným městem mezi sopečnými vřídly. Lokální tradicí a turistickou atrakcí je vaření Cozida. Cozido je směs masa a zeleniny a brambor, vařena v hrnci uvnitř vřídla. Příprava, tedy přesněji vaření, zabere asi 6 hodin.

Do hrnce se vlož ve vrstvách zelenina (kapusta, zelí, mrkev) tři druhy brambor (brambora jak ji známe, batát a nějaká africká velká brambora, co mě spíše připomíná uvařenou kedlubnu) a několik druhů masa (hovězí, vepřové, kuřecí a světlá i tmavá klobása). Hrnce, překryté látkou a naskládané na sebe, se vloží do vřídla, překrejí dřevěným víkem a zahrnou hlínou. Po šesti hodinách je uvařeno. Podává se s Azorským bílým chlebem nebo rýží.

Chuť dobrá, nicméně našinec v tom zhlédne exotickou pouze přípravu. Zajímavou chuť mají klobásy. Světla je klasická klobása, jen na rozdíl od české je z masa. Tmavá chutná jako vyuzené kořeněné pikantní jelito.

Desertem je ananas, jak jinak než azorský ;)

1 komentář:

  1. The way comes with the great incarceration quote in the influenced your economic crisis? Everything that Govt and also Declare coverages own influenced away this kind of incarceration fee? http://gb335rrv24.dip.jp https://imgur.com/a/2LVt8yY https://imgur.com/a/FlgbtsX https://imgur.com/a/TjYZPFx http://nmnfdvg2vj.dip.jp https://imgur.com/a/QnhpwTX https://imgur.com/a/2i92VXa

    OdpovědětVymazat