úterý 16. září 2014

Zelená se ... jezero a modrá ... je taky dobrá

Lago Azul a Lago Verde, zkrátka modré a zelené jezero. Jedno z nejnavštěvovanějších míst na ostrově. Jezera a ananasové plantáže, byl cíl včerejšího půldne (druhá půlka byl - jak jinak - :) ponor).

Jezera

V rámci poměru čas/výkon jsme využili domluveného průvodce. Jedna skupinka dopoledne, druhá odpoledne - na střídačku s ponorem.
Průvodce nám trochu povyprávěl o podloží jezer (jezera mají svůj vlastní prapodivný ekosystém a jakýkoli zásah je problematický). Jedno z jezer má specifickou sinici, proto je voda zbarvená do zelena. Protože průvodce viděl, že jsme nadšení fotografové, zastavoval nám na vyhlídkách abychom si mohli dělat panoramata, selfie, zkrátka kdo co chtěl.
Městečko uvnitř kráteru je takové malé, malebné a určitě stojí za zmínku, že naproti kostelu vaří dobrou kávu. Docela tu frčí domino - nebo něco na způsob domina, hrají to tu mladí i staří.

Další zastávka bylo jezer Santiago. Ta krajina je tu prostě nádherná! Škoda, že není čas na track.

Ananasová plantáž

Poslední zastávkou naší ostrovní rychlo exkurze byla ananasová plantáž. Velmi zajímavé. Ananas od výhonku až po ananas k utržení. Nepoužívají tu pesticidy, ale zkrátka vykouří celý skleník (asi na 9 hodin). Dříve používali místní sopečnatou zeminu, která sama o sobě je výborným hnojivem. Protože ale tato zemina podléhá zákazu těžby, je kvalita ananasů jiná (ale špatné rozhodně nejsou) a tak je ostrované spořádají sami.

Ponor

Odpolední ponor patřil k jednomu z těch těžších. Členité, profilované dno, hloubky do 20m, kdy i poslední část byla poměrně hluboko, výstup a bezpečnostní zastávka na bojce ve volné vodě a tu a tam nějaký proud. Náročnější, ale na zkušenosti to jen přidá.

Tak a jako každý den, jeden Pepův bonmot na závěr:
Nemáte tu někdo filcky? Já že bych si je vzal domu, aby se mi brambory škrábaly samy...

Žádné komentáře:

Okomentovat