Dorazili jsme na Ruzyni asi s 20minutovým zpožděním,
protože v Plzni se řidiči moc nepředvedli a vytvořili zácpu. Nevadí, i tak
jsme tu v čas. Zabalení kufrů, odbavení zavazadla v pohodě – nakonec tedy
dive balíček za 50€ a šup do letadla.
Poznámka pro kolegy: jsem zvědav, až se podíváme na náš
start a do STUM jestli jsme odlétali na čas.
Kvízová otázka, kolik stojí 3 čepovaná piva na letišti – v bezcelní
zóně. Hlasujte do komentářů.
Let je vcelku klidný, sedíme a řadu před námi a za námi
nikdo, takže si sklápíme sedačky dle libosti. V průběhu letu se dám do
řeči s moc sympatickou, usměvavou blondýnkou ze Slovenska – vlastně ani jméno
nevím, takže na facebook si jí hold nepřidám :(. Janička dostává pochvalu, celý
let se učila do školy!
Přistáváme po 3,5 hodinách v Lisabonu (pozn. čas o
hodinu zpět takže je tu 22:20). Většina skupiny jde na průzkum nočního
Lisabonu. My jsme zvolili strategii „banány“. Vysvětlím, pod schody jsou dva
molitanové bloky ve tvaru banánu, a před nimi vystavený Mercedes. Super
zašívárna, kde si schrupnout. Budí nás jen nějaká postarší Portugalka, která má
potřebu v 2h. ráno telefonovat za naší hlavou. Pozn.: nechápu proč nám
postavili budku u ložnice, ale zase to vyvažuje ten mercedes třídy .. no to
jsem zapomněl, ale zkrátka luxusní. A tak se ptám .. „Kdo z Vás má
Mercedes v „obýváku“? Další vzbuzení, projíždějící vozy úklidové služby. Na
potřetí nějaký let asi v půl čtvrté. A to přichází i expedice z centra.
Poznatek: jet z centra Lisabonu obsazeným taxíkem je
levnější a rychlejší než metrem.
Petr vybral ležení o pár kroků dál. Ráno ho budí paní,
otevírající vinotéku u jeho hlavy – někdo má v obýváku Mercedes, někdo
vinotéku :).
Latté, muffin a hurá na spoj na Sao Miguel. Přistáváme, to
letiště je opravdu malé. V hale na nás čekají vozy odvoz do Vila Franca
(asi 28km od letiště). Ubytování, vcelku čisté, tedy trošku vyvětráme, ale
jinak to jde. Ne zcela kladně hodnotím některé „zakaždoucenu-postele“ aneb „starý
dobrý šuplík“. To myslím majitelé apartmánu nedomysleli.
Bydlíme pár metrů od přístavu – tím pádem i pár metrů od
Esprit Azul báze, super, že netřeba chodit daleko. Po rozbalení výstroje jdeme
s Janičkou na vycházku.
Cíl vycházky - pomník na kopci. Pochopil-li jsem to
správně je to jakýsi Peace-Monument. Celou cestu nám poprchává a když dojdeme
nahoru, tak lije jak z konve, ale pak ten výhled, nádhera. Vůbec celý
ostrov je nádherně zelený, čistý, upravený, čekám jen, kdy někde potkám Froda.
Froda jsme tedy nepotkali, ale krávy a kozy se jim tu pasou skoro všude.
Je to tu evropské, samoobsluha, bankomat, vše na dosah. A
protože jako každý výlet/dovolenou jdeme nejen za zážitky, ale i za poznáním
kultury a kuchyně, zaujaly nás v sámošce nasolené ryby. Normálně půl ryby
uskladněné v soli. Kupujeme si malou verzi a zjišťujeme co to je a jak to
udělat.
Tak věc se má takto:
Nasolená ryba vydrží prý dlouho – i měsíc, prý jen stačí tu
a tam dosolit, když by začala mokvat. Před použitím je třeba na 24h namočit do
vody, nebo!! 2x uvařit. Poprvé, slít vodu, dát novou a znovu uvařit. Pak
upravovat jako jakoukoli rybu jen už netřeba solit.
Zítra jdeme na první ponor! Už se všichni moc těšíme. Ale o
tom až zítra.
Na závěr si dáme jeden Pepův bonmot skrývající pravdu z mnoha
úhlů: „Čím rezavější střecha, tím vlhčí sklep…“
PS: Fotky až zítra, chce se mi opravdu moc spát, takže
dobrou noc.
Praha je asi nejdražší letiště v Evropě, takže ty piva tě vyšli aspoň na 200
OdpovědětVymazatTipuju 450
OdpovědětVymazat